0180-428690 info@spraakfabriek.nl

Werkwijze

Werkwijze bij logopedie

Wanneer je deze pagina bezoekt, betekent het waarschijnlijk dat je graag een oplossing wilt voor de problemen die je ervaart met je stem, spraak, taal, gehoor of slikken. Wij helpen je hier graag bij. Twijfel je nog om een logopedist te benaderen? Lees dan zeker even verder. We geven je meer inzicht in wat er tijdens een logopedische behandeling, ónze behandeling, gebeurt. Wellicht neemt die kennis de twijfel om jouw probleem aan te pakken weg.

Over onze aanpak

Wat kun je van ons verwachten? Wij bieden logopedie op maat. Daarmee bedoelen we dat we niet alleen naar de stoornis kijken, maar naar de stoornis in combinatie met jou, als persoon. Wat is jouw ervaring, wat zijn je dromen, je doelen? We proberen zo veel mogelijk de achterliggende problemen in kaart te brengen en stellen doelen die passen bij jouw leven. Zo komen we tot een persoonlijk behandelplan. Ieder mens is immers verschillend.

De werkwijze van aanmelden tot evalueren

Het proces van aanmelding tot evaluatie verloopt zo:

  • Aanmelden via telefoon of het online aanmeldformulier
  • Check je zorgverzekering voor de vergoeding (logopedie wordt in de meeste gevallen 100% vergoed)
  • Kennismaking tijdens intakegesprek
  • Logopedisch onderzoek & diagnose
  • Advies en informatie inventarisatie
  • Indien nodig logopedische behandeling
  • Evaluatie

1. Aanmelden

Aanmelden voor logopedie is heel gemakkelijk: bel ons of vul het online aanmeldformulier in. We vragen alleen een aantal persoonlijke gegevens. Indien je voorkeur hebt voor één van onze logopedisten, dan kun je dat altijd aan ons melden. Het is mogelijk dat we de telefoon niet kunnen aannemen, bijvoorbeeld tijdens een behandeling. Spreek dan vooral een boodschap in. We bellen je zo snel mogelijk terug om een afspraak te maken voor een intakegesprek.
De Spraakfabriek heeft contracten met alle zorgverzekeraars. Logopedie wordt meestal vergoed. Check wel even de polis van je zorgverzekering. Om in aanmerking te komen voor een vergoeding voor logopedisch onderzoek en de logopedische behandelingen heb je in de meeste situaties een verwijzing nodig van een huisarts, een arts-specialist, een tandarts of een tandarts-specialist.

2. De intake

Na je aanmelding starten we altijd met een kennismaking: het intakegesprek. Naast de registratie van persoonsgegevens analyseren we tijdens deze afspraak jouw hulpvraag. We vragen je naar de aard en ernst van het probleem dat je ervaart, de voorgeschiedenis en factoren die van belang zijn bij het ontstaan of in stand houden ervan. Mogelijk starten we al met een onderzoek om een logopedische diagnose te kunnen stellen.

Wij verzoeken je bij deze eerste afspraak de volgende documenten mee te nemen:

  • Een verwijsbrief van de huisarts, specialist, tandarts of orthodontist
  • Het pasje van de zorgverzekering
  • Een geldig identiteitsbewijs
  • Relevante overige gegevens/verslagen

Als je medische zorg ontvangt, zoals ook in onze logopediepraktijk, moet je een geldig identiteitsbewijs kunnen tonen. Onze logopedisten controleren daarmee of je degene bent die bij het Burgerservicenummer (BSN) hoort. De identificatieplicht in de zorg geldt voor iedereen.

3. En dan: onderzoek

Tijdens de afspraak die nu volgt vindt een logopedisch onderzoek plaats.

Je kunt daarbij denken aan een observatie, het afnemen van een onderzoek of het maken van een analyse. De onderzoeksfase kan eventueel meerdere afspraken duren, afhankelijk van de klacht, de cliënt en de bekende gegevens. Vervolgens stellen we een diagnose en bepalen we, in overleg, de vervolgaanpak. Die kan er als volgt uitzien:

  • Je krijgt adviezen om eerst thuis te proberen de klachten te verhelpen.
  • We verwijzen je door naar een specialist.
  • We starten met behandeling van de stoornis.

4. Logopedische behandeling

Starten we met logopedie, dan stelt de Spraakfabriek een behandelovereenkomst op. Hierin staan de afspraken die we met jou gemaakt hebben omtrent de behandeling en de wijze van vergoeding. We bepalen wat er geleerd en geoefend moet worden, waar we beginnen, welke methode we gebruiken en wat het doel is van de logopedische behandelingen. Conform de WGBO (Wet op de Geneeskundige Behandelovereenkomst), staat in de overeenkomst ook een beschrijving van de individuele relatie tussen de patiënt en logopedist. Deze wet gaat uit van een vertrouwensrelatie waarin patiënt en logopedist op basis van gelijkwaardigheid zoveel mogelijk samen overleggen en beslissen.

Een afspraak duurt ongeveer 25 minuten. We behandelen, coachen, adviseren en geven oefeningen mee. Om vooruitgang te boeken is het van belang dat je deze oefeningen ook thuis doet. De frequentie van afspraken is meestal eenmaal per week. De totale duur van de behandeling is afhankelijk van de aard en ernst van het probleem.

Onze logopedische behandelingen vinden plaats in de praktijk, tenzij dit op medische indicatie niet mogelijk is. In dat geval komen we aan huis

Onze werkwijze bij logopedie voor kinderen is speels en kindgericht. We zorgen voor afwisselende methodes en spelen spelletjes. Ondertussen bieden we de algemene of specialistische logopedische zorg die nodig is, van de hoogst haalbare kwaliteit. Door deze aanpak komen kinderen graag naar onze logopedische behandeling en boeken we in de meeste gevallen resultaat.
De ouder of opvoeder is in principe altijd aanwezig bij de afspraak. Zo blijft deze betrokken en op de hoogte van de oefeningen die we doen. Aanwezigheid is tevens een voorwaarde van zorgverzekeraars voor het uitkeren van vergoeding.

Bij de behandeling van volwassenen stemmen we onze aanpak zoveel mogelijk af op de dagelijkse bezigheden, het (toekomstige) beroep en de mogelijkheden en interesses.

Wil jij ook (weer) beter communiceren?
|Meld je hier direct aan voor onze kwalitatieve zorg.

Meer info

5. Afsluiting en evaluatie

Na enige tijd evalueren we het verloop. We besluiten dan of we de behandeling voortzetten of beëindigen. We sluiten de behandeling af als de doelen zijn behaald en jij en wij tevreden zijn over het resultaat. Een enkele keer stoppen we omdat het maximale is bereikt en er geen of te weinig vooruitgang wordt geboekt. We maken een eindverslag over het behandeltraject en het resultaat. Dit verslag is voor jezelf en voor de verwijzend arts. Indien gewenst kunnen we na het afsluiten van de behandeling nog een controle-afspraak maken.

6. Aanmelden voor logopedie

Aanmelden kan direct. Door onze betrokkenheid, zorgvuldigheid en ambitie ben jij verzekerd van logopedische zorg van de hoogste kwaliteit. De Spraakfabriek heeft vestigingen in ArkelGorinchemGroot-Ammers, Hendrik-Ido-AmbachtHoornaarLeerdamMeerkerkNieuwpoortNoordeloosRidderkerk en Waddinxveen. Goed om te weten: om in aanmerking te komen voor een vergoeding voor logopedisch onderzoek en de logopedische behandelingen heb je in de meeste situaties een verwijzing nodig. Bijvoorbeeld van je huisarts, arts-specialist of je tandarts(-specialist).

7. Eenvoudig online aanmelden

Je kunt je telefonisch aanmelden door contact op de nemen met de logopedist van je gewenste locatie. Nog makkelijker is aanmelden via het online aanmeldformulier. Met slechts het invullen van enkele velden meld jij je (kind) aan voor logopedische zorg van de hoogste kwaliteit.