Problemen met eten, drinken en slikken bij kinderen


Eet- en drinkproblemen bij kinderen gaan niet over een beetje knoeien of eens eten weigeren. Dat hoort bij de normale ontwikkeling van jonge kindjes. We spreken van eet- en drinkproblemen als kinderen moeite hebben met de ontwikkeling van vaardigheden zoals het eten van de lepel, het drinken uit een beker of het leren kauwen. Dan kan logopedie helpen.

Herken je (één van) de onderstaande situatie(s)?

  • Je kind heeft moeite met eten en drinken.
  • Het lukt je kind niet om uit een beker te drinken.
  • Het is voor je kind lastig om van een lepel te eten.
  • Je kind slikt verkeerd.
  • Je kind wil bepaalde vaste stoffen niet eten

Eet- en drinkproblemen bij kinderen

Bij jonge kinderen kunnen er problemen zijn met (het aanleren van) zuigen, kauwen en slikken. Je kunt denken aan eten van een lepel, drinken uit een beker of het leren kauwen wat maar niet wil lukken. 
Er zijn verschillende oorzaken voor eet- en slikproblemen bij kinderen. Een anatomische of neurologische afwijking of een periode van sondevoeding zijn daarvan enkele voorbeelden.

Wat doet de logopedist bij eet- en drinkstoornissen

Logopedisten signaleren, onderzoeken en behandelen stoornissen op het gebied van adem, stem, spraak, taal, gehoor, eten en drinken en mondgedrag. Bij kinderen met problemen met eten, drinken of slikken beoordeelt de logopedist eerst (samen met de ouders) de situatie. Bijvoorbeeld door het eten en drinken te observeren. 
De logopedist helpt om eet- en drinkvaardigheden te ontwikkelen of te verbeteren. Je krijgt bijvoorbeeld advies over de juiste houding en technieken, of een beker die je kindje kan helpen. Ook kan de logopedist oefeningen voorstellen die bijvoorbeeld het kauwen stimuleren.

Door logopedie leert je kind vaardigheden en kunnen de mondfuncties zich ontwikkelen. Dit gaat wel altijd via een verwijzing van een arts (bijvoorbeeld de huis- of kinderarts), omdat eerst uitgesloten moet worden of er onderliggende medische problemen zijn die de eet- en drinkproblemen veroorzaken. Heeft het kind complexe problemen, dan wordt er samengewerkt met andere medische disciplines, zoals een kinderarts of diëtist.

Kiezen voor logopedie voor kinderen bij de Spraakfabriek

Eten en drinken is natuurlijk ontzettend belangrijk. Ook om dit op de juiste manier te leren. Wanneer je je zorgen maakt over het eet- of drinkgedrag van je kind kun je via de huisarts, een arts-specialist, een tandarts of een tandarts-specialist een verwijzing vragen en naar ons toe komen. Logopedie zit in het basispakket en wordt vergoed door de zorgverzekeraar.

De logopedisten die bij de Spraakfabriek werken hebben ruime ervaring met logopedie voor kinderen. Wij houden het graag leuk: onze aanpak bij behandeling van kinderen is speels en kindgericht. Ons enthousiaste team zorgt voor aantrekkelijke werkvormen en materialen. We spelen bijvoorbeeld spelletjes en er is veel afwisseling. Ondertussen bieden we de algemene of specialistische logopedische zorg die nodig is, van de hoogst haalbare kwaliteit. Door deze aanpak komen kinderen graag naar de logopedische behandeling. Met resultaat! Daarnaast laten we jou als ouder/opvoeder niet aan de zijlijn staan, we betrekken je intensief bij de begeleiding. Behandeling aan huis is mogelijk.

Benieuwd hoe we je verder kunnen helpen? In onder andere de volgende locaties kun je ons vinden:

Meld je nu aan

Direct aanmelden logopedie

Contact
De Spraakfabriek
Dirk IV-Plein 12
4223 NJ Hoornaar
085-1304077
info@spraakfabriek.nl
Volg ons
© 2024 Spraakfabriek