Stotteren bij volwassenen

Stotteren wil zeggen dat je niet vloeiend praat. Dat maakt het lastiger om jezelf uit te drukken. En niet altijd is er begrip vanuit de omgeving. Als je stottert, kun je hierdoor belemmering in je communicatie met anderen ervaren, zowel in werk- als privé-situaties. Spraakproblemen kunnen ook invloed hebben op je algemene ‘welbevinden’: je vermijdt bepaalde situaties of woorden en voelt je niet op je gemak.

Herken je (één van) de onderstaande situatie(s)?

  • Stotter je?
  • Ervaar je problemen in het communiceren door het stotteren?
  • Herhaal je klanken en woorden?
  • Belemmert het stotteren je tijdens het spreken?

Spraakprobleem stotteren

Spraak is de manier om je verstaanbaar te maken. Bij stotteren worden klanken en woorden herhaald, verlengd of er treedt een blokkade op in het spreken. Dat kan de communicatie met iemand anders ernstig verstoren. 
Stotteren kan meer met zich meebrengen dan moeite met spreken. Denk aan meebewegingen in het gezicht, verstoring van de adem, transpireren en spanning. Er zijn ook minder zichtbare en hoorbare symptomen, zoals het vermijden van bepaalde situaties, klanken of woorden, gebrek aan zelfvertrouwen en angst om te spreken. 
Je kunt op latere leeftijd gaan stotteren. De aanleiding hiervoor is niet zelden een plotseling optredend emotioneel trauma, zoals het overlijden van een geliefde of een ongeluk.

Wat doet de logopedist bij stotterende volwassenen?

Logopedisten signaleren, onderzoeken en behandelen stoornissen op het gebied van adem, stem, spraak, taal, gehoor, eten en drinken en mondgedrag. Volwassenen die gaan stotteren doen er goed aan snel een logopedist te raadplegen om de oorzaken te analyseren en eventueel behandeling te starten. De logopedist kan je technieken leren waardoor je je spraak beter onder controle krijgt en vloeiender spreekt.

De therapeut kan samen met jou kijken welke negatieve gedragspatronen er in de loop van de jaren zijn ontstaan die het vloeiende (of zelfverzekerd) spreken belemmeren. Ook kan de logopedist je technieken leren waardoor je je spraak beter onder controle krijgt en vloeiender spreekt.

Kiezen voor logopedie bij de Spraakfabriek

Stotteren kan de communicatie met anderen flink minder aangenaam maken en voor een gevoel van onbehagen zorgen. Dan is het tijd om ons advies te vragen. Je kunt via de huisarts, een arts-specialist, een tandarts of een tandarts-specialist een verwijzing vragen en naar ons toe komen. Logopedie zit in het basispakket en wordt vergoed door de zorgverzekeraar. 
Bij de Spraakfabriek zijn logopedisten werkzaam die op professionele wijze algemene en specialistische logopedische zorg van de hoogst haalbare kwaliteit bieden. Voor volwassenen stemmen wij onze logopedische behandeling zoveel mogelijk af op jou, als persoon. Je dagelijkse praktijk, het (toekomstige) beroep, je interesses. Dat vinden wij belangrijk. Bovendien is de behandeling zo een stuk aangenamer. En daardoor boeken we vaak goede resultaten.

Je kunt ons vinden in onder andere de volgende regio’s:

Meld je nu aan

Direct aanmelden logopedie

Contact
De Spraakfabriek
Dirk IV-Plein 12
4223 NJ Hoornaar
085-1304077
info@spraakfabriek.nl
Volg ons
© 2024 Spraakfabriek