Afwijkende mondgewoonten

Hoor je jezelf regelmatig ‘duim uit je mond’ of ‘mond dicht’ tegen je kind zeggen? Duimen of met open mond spelen kunnen gewoonten zijn geworden. En die leer je niet zomaar meer af.

Herken je de volgende zorgen?

  • Je kind duimt
  • Je kind zuigt op de vingers
  • Je kind zit in rust met de mond open
  • Je kind slikt verkeerd (tong komt tegen/voorbij tanden tijdens de slik)
  • Je kind ademt door de mond

Problemen met mondgedrag

Onder afwijkende mondgewoonten verstaan we overmatige speekselvloed, duim- en vingerzuigen, open mondgedrag en mondademen, verkeerd slikken (bijvoorbeeld met de tong tussen de tanden), eet- en drinkproblemen en problemen met de sensibiliteit in het mondgebied. 
De vormgeving van de mond en de stand van de tanden en kiezen worden voor een groot deel bepaald door de functie van de spieren in en om de mond. Afwijkende mondgewoonten kunnen het evenwicht tussen die spieren onderling verstoren. Je kind kan gaan mondademen, lispelen of slissen. Door middel van een speciale oefentherapie kan dit verstoorde evenwicht hersteld worden.

Wat doet de logopedist bij afwijkende mondgewoonten

Logopedisten signaleren, onderzoeken en behandelen stoornissen op het gebied van adem, stem, spraak, taal, gehoor, eten en drinken en mondgedrag. Als je kind afwijkende mondgewoonten heeft ontwikkeld, begeleidt de logopedist bij de zoektocht naar technieken om het evenwicht van de mondspieren te herstellen.

Kiezen voor logopedie voor kinderen bij de Spraakfabriek

Overweeg je logopedie voor je kind om de afwijkende mondgewoonten af te leren? Je doet hem of haar er een groot plezier mee.
Wanneer je je zorgen maakt over het mondgedrag van je kind kun je via de huisarts, een arts-specialist, een tandarts of een tandarts-specialist een verwijzing vragen en naar ons toe komen. Logopedie zit in het basispakket en wordt vergoed door de zorgverzekeraar.

De Spraakfabriek is gespecialiseerd in oro-myofunctionele therapie (OMFT). Dat is een oefentherapie die gericht is op het herstellen van een verstoord evenwicht in het functioneren van de mondspieren. 
De logopedisten van de Spraakfabriek hebben ruime ervaring met logopedie voor kinderen. Wij houden het graag leuk: onze aanpak bij de behandeling van kinderen is speels en kindgericht. Ons enthousiaste team zorgt voor aantrekkelijke werkvormen en materialen. We spelen bijvoorbeeld spelletjes en er is veel afwisseling. Ondertussen bieden we de algemene of specialistische logopedische zorg die nodig is, van de hoogst haalbare kwaliteit. Door deze aanpak komen kinderen graag naar de logopedische behandeling. Met resultaat! Daarnaast laten we jou als ouder/opvoeder niet aan de zijlijn staan, we betrekken je intensief bij de begeleiding.

Benieuwd of we bij jou in de regio actief zijn? In onderstaande locaties zijn wij ondere actief:

Meld je nu aan

Direct aanmelden logopedie

Contact
De Spraakfabriek
Dirk IV-Plein 12
4223 NJ Hoornaar
085-1304077
info@spraakfabriek.nl
Volg ons
© 2024 Spraakfabriek