Spraak bij volwassenen

Praten is een belangrijke manier om contact te maken. Ervaar je problemen met spreken dan kan dat als een belemmering voelen. Zowel op je werk als in de privé-sfeer. Spraakproblemen kunnen zelfs invloed hebben op je algemene ‘welbevinden’. Het is vervelend als je vermoeidheid, schaamte of frustratie moet voelen omdat je je niet goed kunt uitdrukken.

Herken je een van de onderstaande situaties?

  • Je bent slecht verstaanbaar voor je omgeving.
  • Je spreektempo is hoog of je hebt articulatieproblemen.
  • Je spreekt kaakgeklemd of binnensmonds.
  • Je hebt problemen met communiceren na een neurologische aandoening (bijvoorbeeld een herseninfarct of -aandoening).

Problemen met spraak bij meerderjarigen

Door snel en onduidelijk spreken (broddelen), spreken met de tong tussen de tanden (interdentaal spreken) en het niet of moeilijk kunnen uitspreken van bepaalde klanken (articulatieproblemen) kan je slecht verstaanbaar zijn voor je omgeving. Andere spraakproblemen bij volwassenen zijn nasaliteit, binnensmonds of kaakgeklemd spreken, mondfunctie- of kaak-gewrichtsklachten.
 Stotteren houdt in dat je klanken en woorden herhaalt of verlengt.

Wat doet de logopedist bij spraakproblemen

Logopedisten signaleren, onderzoeken en behandelen stoornissen op het gebied van adem, stem, spraak, taal, gehoor, eten en drinken en mondgedrag. Bij spraakproblemen bij volwassenen begeleidt de logopedist in de zoektocht naar technieken om de vloeiendheid in het spreken te bevorderen. 
Ook voor beter leren spreken in het openbaar en het optimaliseren van je uitspraak kun je bij de logopedist terecht. Twijfel je of dat logopedie nodig is? Bedenk dan hoeveel last je ervaart van je spraakprobleem. Logopedie kan zinvol zijn voor jongvolwassenen, volwassenen en ouderen.

Spraakproblemen na een hersenaandoening

Na een herseninfarct of hersenaandoening kun je moeite hebben met spraak en taal. Problemen op het gebied van spraak worden dysartrie genoemd. Hierbij is de spraak onduidelijk. Ook kan de stem veranderd zijn en er kunnen zich problemen voordoen op het gebied van slikken. Een logopedist kan je helpen de communicatie met de omgeving te optimaliseren.

Kiezen voor logopedie voor volwassenen bij de Spraakfabriek

Je kunt via de huisarts, een arts-specialist, een tandarts of een tandarts-specialist een verwijzing vragen en naar ons toe komen. Logopedie zit in het basispakket en wordt vergoed door de zorgverzekeraar. 
Bij de Spraakfabriek bieden we op professionele wijze algemene en specialistische logopedische zorg van de hoogst haalbare kwaliteit. Voor volwassenen stemmen wij onze logopedische behandeling zoveel mogelijk af op jou, als persoon. Je dagelijkse praktijk, het (toekomstige) beroep, je interesses. Dat vinden wij belangrijk. Bovendien is de behandeling zo een stuk aangenamer. En daardoor boeken we vaak goede resultaten.

Meld je nu aan

Direct aanmelden logopedie

Contact
De Spraakfabriek
Dirk IV-Plein 12
4223 NJ Hoornaar
085-1304077
info@spraakfabriek.nl
Volg ons
© 2024 Spraakfabriek