Sensorische integratie

Een kind krijgt zintuigelijke prikkels te verwerken, zoals geluiden, geuren, aanrakingen of smaken. Sommige kinderen ervaren problemen met deze prikkelverwerking. De prikkels komen dan harder of juist zachter binnen. De symptomen hiervan kunnen erg verschillend zijn.

Bij ‘overprikkeling’ kan een kind bepaalde prikkels vermijden en bijvoorbeeld emotioneel reageren op onverwachte of harde geluiden. Of gaan kokhalzen van een bepaalde smaak of structuur in het voedsel.

Echter bij ‘onderprikkeling’ hebben kinderen meer prikkels nodig en krijgen zij bijvoorbeeld drang om veel te bewegen of voorwerpen aan te raken. Of om eten te proppen in de mond en onvoldoende te kauwen.

Herken je de volgende zorgen?

  • Je kind heeft soms moeite met eten en drinken.
  • Je kind heeft moeite met harde geluiden.
  • Je kind heeft moeite met spreken.

Een kind kan door verstoring van de prikkelverwerking belemmerd raken in zijn ontwikkeling. Dit kan invloed hebben op de spraak-taalontwikkeling en het eten en drinken. Logopedie biedt hier hulp bij. De logopedist brengt de manier van prikkelverwerking van het kind en problemen op logopedisch vlak in kaart. Vervolgens wordt een behandelplan opgesteld. De behandeling richt zich op verbetering van de sensorische integratie in combinatie met logopedische oefeningen. Daarnaast krijgen ouders advies over de omgang met de prikkelverwerkingsproblemen in het dagelijks leven.

Meld je nu aan

Direct aanmelden logopedie

Contact
De Spraakfabriek
Dirk IV-Plein 12
4223 NJ Hoornaar
085-1304077
info@spraakfabriek.nl
Volg ons
© 2024 Spraakfabriek