Stem- en ademproblemen bij volwassenen

Spreken en ademhalen lijkt vanzelfsprekend. Echter kunnen verkeerde gewoontes, die er vaak ongemerkt in sluipen, voor problemen met je stem of ademhaling gaan zorgen. Denk aan een vermoeid gevoel bij spreken of zingen, heesheid of keelpijn. De stem is het middel om verstaanbaar te communiceren met anderen, maar door stemproblemen kan de zin om te spreken je aardig ontnomen worden.


Herken je de volgende zorgen:

  • Je hebt problemen met je stem
  • Je stem valt vaak weg en je bent schor of hees
  • Je hebt het gevoel dat er en brok in je keel zit
  • Je ervaart vermoeidheid tijdens het spreken of zingen
  • Je hebt een hoge ademhaling
  • Je merkt dat spreken inspanning kost
  • Je hebt last van hyperventilatie

Stemproblematiek bij volwassenen

De klankkleur, luidheid en toonhoogte van je stem spelen mee in hoe jouw boodschap overkomt. Wat je zegt, kan een andere betekenis krijgen door de manier waarop je de woorden uitspreekt. Heb je stemproblemen, dan kun je dus heel anders overkomen dan dat je bedoeling is.
 Overbelasting van de stem en verkeerd stemgebruik kunnen stemklachten veroorzaken. Als gevolg daarvan kunnen zelfs stemplooiknobbels ontstaan. De poliep is ook een bekende veroorzaker van stemproblemen. 
Je kunt last hebben van heesheid, pijn in de keel of vermoeidheid tijdens het spreken en/of zingen. Die vermoeidheid kan zich zelfs over het hele lichaam uitbreiden, zodat je je aan het eind van de dag afgemat voelt. Ook komt het voor dat de mogelijkheden ten aanzien van volume (hard/zacht) en bereik van de stem (hoog/laag) beperkt worden. Het kan zijn dat je te hard of te lang achter elkaar moet praten met een stem die dat niet goed aankan. Dit overkomt veel beroepssprekers zoals leerkrachten, verkopers en artsen.

Wat doet de logopedist bij stemproblemen

Door middel van het stellen van een diagnose, het adviseren, begeleiden en behandelen biedt de logopedist hulp op het gebied van stem, spraak en taal, gehoor, eten en drinken en mondgedrag. 
Bij stemproblemen leert de logopedist je hoe je je stem goed kunt gebruiken binnen de eigen mogelijkheden, zodat je klachten verminderen of verdwijnen. Wij bieden ook advies en begeleiding aan beroepssprekers ter voorkoming of behandeling van stemproblematiek.

Problemen met ademhalen

Een verkeerde ademhaling kan onder andere stemproblemen veroorzaken. Onder verkeerd ademhalen verstaan we te oppervlakkig of snel lucht inademen. Bij hyperventilatie en diverse spanningsgerelateerde klachten vormt de ademhaling een veilig handvat om de klachten terug te dringen. Ook bij COPD, de verzamelnaam voor onder meer chronische bronchitis en longemfyseem, kan de logopedist je leren de mogelijkheden van ademhaling optimaal te benutten.

Kiezen voor logopedie voor volwassenen bij de Spraakfabriek

Het is vervelend als je je niet kunt uitdrukken zoals je wilt. Ervaar je stem- of ademhalingsproblemen, vraag dan eens ons advies. Logopedie kan zinvol zijn voor jongvolwassenen, volwassenen en ouderen. Wij bieden ook advies en begeleiding aan beroepssprekers ter voorkoming of behandeling van stemproblematiek. Je kunt via de huisarts, een arts-specialist, een tandarts of een tandarts-specialist een verwijzing vragen en naar ons toe komen. Logopedie zit in het basispakket en wordt vergoed door de zorgverzekeraar.

Bij de Spraakfabriek werken logopedisten die op professionele wijze algemene en specialistische logopedische zorg van de hoogst haalbare kwaliteit bieden. Voor volwassenen stemmen wij onze logopedische behandeling af op jou, als persoon. Je dagelijkse praktijk, het (toekomstige) beroep, je interesses. Dat vinden wij belangrijk. Bovendien is de behandeling zo een stuk aangenamer. En daardoor boeken we vaak goede resultaten.

Meer weten over onze diensten? Bekijk dan één van de volgende locaties waar wij actief zijn:

Meld je nu aan

Direct aanmelden logopedie

Contact
De Spraakfabriek
Dirk IV-Plein 12
4223 NJ Hoornaar
085-1304077
info@spraakfabriek.nl
Volg ons
© 2024 Spraakfabriek