Stem bij kinderen

De stem is het middel van je kind om verstaanbaar te communiceren met anderen. Door (te) hard praten en schreeuwen kan de stem van je kind hees worden. Dan heeft hij wellicht ook last van pijn in de keel. Door deze hinder kan de zin om te spreken afnemen. Misschien merk je dat je kind stiller is, of dat de stem van je kind vaak weg valt.

Herken je de volgende zorgen?

  • De stem van je kind is hees door hard praten of schreeuwen.
  • De stem van je kind valt weg.
  • Je kind heeft las van pijn in de keel.

Problemen met de stem van je kind

Intensief stemgebruik zoals (te) hard praten of schreeuwen vermoeit de keel en het fijne weefsel van de stembanden. Er ontstaat dan heesheid. De vermoeidheid kan zich zelfs uitbreiden over het hele lichaam. Je kind voelt zich dan uitgeput aan het einde van de dag. 
Naast heesheid en een pijnlijke keel kan je kind het gevoel hebben een slijmpropje of kriebel in de keel niet weg te kunnen slikken. 
Iedereen kan deze keelklachten krijgen, bijvoorbeeld na een verkoudheid. Dit gaat vaak snel over. Als de stemproblemen echter regelmatig voorkomen, kan je kind daar zoveel hinder van ondervinden dat hij of zij minder zin heeft om te praten.

Wat doet de logopedist bij stemproblemen

Logopedisten bemerken, onderzoeken en behandelen stoornissen op het gebied van adem, stem, spraak, taal, gehoor, eten en drinken en mondgedrag. Bij stemproblemen controleert de logopedist de stemkwaliteit en het stemgebruik. Een enkele keer is er sprake van een organische oorzaak. Is dat niet het geval dan laat de logopedist het kind op een speelse manier ervaren hoe het gemakkelijker stem kan geven en het stemmisbruik kan beperken. Misschien kan hij minder hard, zacht, hoog of laag spreken of zingen.

Kiezen voor logopedie voor kinderen bij de Spraakfabriek

Overweeg je logopedie voor je kind? Wanneer je je zorgen maakt over de stem van je kind kun je via de huisarts, een arts-specialist, een tandarts of een tandarts-specialist een verwijzing vragen en naar ons toe komen. Logopedie zit in het basispakket en wordt vergoed door de zorgverzekeraar.

De logopedisten die bij de Spraakfabriek werken hebben ruime ervaring met logopedie voor kinderen. Wij houden het graag leuk: onze aanpak bij behandeling van kinderen is speels en kindgericht. Ons enthousiaste team zorgt voor aantrekkelijke werkvormen en materialen. We spelen bijvoorbeeld spelletjes en veel afwisseling. Ondertussen bieden we de algemene of specialistische logopedische zorg die nodig is, van de hoogst haalbare kwaliteit. Door deze aanpak komen kinderen graag naar de logopedische behandeling. Met resultaat! Daarnaast laten we jou als ouder/opvoeder niet aan de zijlijn staan, we betrekken je intensief bij de begeleiding.

Benieuwd hoe we je verder kunnen helpen? Kijk dan verder bij 1 van onze volgende locatiepagina’s:

Meld je nu aan

Direct aanmelden logopedie

Contact
De Spraakfabriek
Dirk IV-Plein 12
4223 NJ Hoornaar
085-1304077
info@spraakfabriek.nl
Volg ons
© 2024 Spraakfabriek