0180-428690 info@spraakfabriek.nl

Meertaligheid bij kinderen komt steeds vaker voor in de hedendaagse wereld. Dit roept belangrijke vragen op voor ouders, zoals de keuze van de taal die je het beste kunt spreken met je kind of binnen het gezin.

De juiste taalkeuze

De keuze van de taal die je het beste kunt spreken met je kind is een vraag die veel ouders bezighoudt. Er zijn diverse meningen en adviezen hierover, maar het eenvoudige antwoord luidt: “De taal die je het best met je kind kunt spreken is de taal waarin je bekwaam bent en je je comfortabel voelt.”

Duidelijke grenzen stellen

Het genot van meertaligheid bij kinderen is een onschatbaar voordeel. Het stimuleert de flexibiliteit, maar het vereist wel doordachte overwegingen. Welke talen beheers je goed? Welke talen zijn belangrijk om door te geven? Dit roept vragen op over de talen die binnen een gezin worden gesproken. Wat is de taal van de moeder? Wat is de taal van de vader? Welke taal wordt buiten het gezin gesproken? Welke taal wordt er binnen het gezin gebruikt en in welke context? Meertaligheid is geen hindernis, maar het is cruciaal om duidelijke grenzen te stellen over welke taal in welke situatie wordt gesproken.

Het belang van het goede voorbeeld

Kinderen zijn meesters in het nabootsen van hun omgeving en leren zo taal. Bij het meertalig opvoeden van kinderen is het van belang dat je een goed voorbeeld geeft in de taal die je zelf goed beheerst. Op die manier minimaliseer je toekomstige taalfouten bij kinderen. Als je bijvoorbeeld het Nederlands niet voldoende beheerst en dit thuis toch aanbiedt, is de kans groot dat je kind de taalfouten zal overnemen.

Het belang van de moedertaal

Het is daarom van groot belang dat opvoeders de thuistaal blijven aanbieden. Onderzoek toont aan dat een sterke moedertaal het leren van nieuwe talen vergemakkelijkt. Bovendien speelt de moedertaal een cruciale rol in de sociaal-emotionele ontwikkeling. In momenten van verdriet en emotie neigen mensen naar hun moedertaal. Wanneer kinderen meerdere talen beheersen maar niet voldoende bekwaam zijn, kan dit leiden tot frustratie omdat ze hun emoties niet adequaat kunnen uiten.

Het vermijden van taalmenging

Het mengen van talen komt vaak voor bij jonge kinderen en maakt deel uit van hun taalontwikkeling. Toch is het als opvoeder aan te raden hier niet aan mee te doen. Het is belangrijk om de uitingen in één taal correct te beantwoorden. Hierdoor geef je als opvoeder het juiste voorbeeld. Met een solide basis in de moedertaal is het gemakkelijker om woorden in andere talen te leren. Kinderen leggen sneller verbanden wanneer ze een woord of concept al in een andere taal kennen.

Bevorderen van meertaligheid

Er zijn verschillende manieren om meertaligheid te bevorderen, zelfs als je de taal niet volledig beheerst. Denk aan het afspelen van liedjes, het lezen van boekjes en het bekijken van filmpjes in een andere taal. Hierdoor kun je de schooltaal in de thuisomgeving introduceren. Het is tevens raadzaam om je kind in te schrijven bij een peuterspeelzaal, zodat het vroeg in aanraking komt met de Nederlandse taal. Dit biedt de mogelijkheid voor je kind om te spelen met leeftijdsgenoten en creëert een omgeving waarin taalrijkdom wordt gestimuleerd.

Positieve houding

Een positieve houding ten opzichte van de talen die je kind spreekt, is van groot belang om weerstand te voorkomen. Door een positieve houding aan te nemen, moedig je kinderen aan om open te staan voor nieuwe leerervaringen.

De invloed van school

Wanneer kinderen naar school gaan, wordt vaak de dominantie van de Nederlandse taal opgemerkt. Het Nederlands wordt dan de primaire taal van het kind. De thuistaal kan minder relevant lijken en minder aan bod komen. Het is echter essentieel om de thuistaal te blijven gebruiken, zelfs als de schooltaal een grotere rol gaat spelen. Dit is van belang voor effectieve communicatie met familieleden en behoud van culturele identiteit.

Taalontwikkelingsstoornissen

Als er achterstanden worden waargenomen in het Nederlands, is het voor logopedisten van belang om te weten hoe de ontwikkeling in de moedertaal verloopt. Een taalontwikkelingsstoornis (TOS) kan namelijk in beide talen voorkomen. Voor vergoeding van logopedie door de zorgverzekeraar is het noodzakelijk dat er sprake is van een stoornis in beide talen.

Conclusie

Meertaligheid bij kinderen is een waardevolle eigenschap die kinderen kunnen ontwikkelen. Het stimuleert flexibiliteit en biedt tal van voordelen. Bij het meertalig opvoeden van kinderen is het van belang om aandacht te besteden aan de talen die in het gezin worden gesproken, het goede voorbeeld te geven en een positieve houding aan te nemen. Door deze benaderingen te volgen, kun je de taalontwikkeling van je kind op een effectieve en zinvolle manier ondersteunen, wat leidt tot een verrijkte communicatie en emotionele expressie. Voor deze taalontwikkeling kun je ook terecht bij een van onze specialisten. Benieuwd wat wij voor je kind kunnen betekenen? Neem dan is een kijkje bij onze pagina ‘Logopedie voor kinderen‘.

Op zoek naar een logopedist die je kan ondersteunen? Neem dan een kijkje op de volgende locatiepagina’s.