De Spraakfabriek https://www.spraakfabriek.nl/ Praktijk voor logopedie Tue, 31 Oct 2023 14:42:18 +0000 nl-NL hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.2.2 https://www.spraakfabriek.nl/wp-content/uploads/2020/02/favicon-1.png De Spraakfabriek https://www.spraakfabriek.nl/ 32 32 Een blik op de werkwijze van een logopedist https://www.spraakfabriek.nl/een-blik-op-de-werkwijze-van-een-logopedist/ Tue, 31 Oct 2023 14:37:15 +0000 https://www.spraakfabriek.nl/?p=7049 In onze moderne maatschappij is de rol van een logopedist cruciaal geworden in het bevorderen van effectieve communicatie en taalontwikkeling. Maar hoe verloopt eigenlijk het proces van aanmelding tot behandeling bij een logopedist? In deze blog nemen we je stap voor stap mee in de wereld van logopedie, waarbij we ingaan op de procedures, de […]

Het bericht Een blik op de werkwijze van een logopedist verscheen eerst op De Spraakfabriek.

]]>
In onze moderne maatschappij is de rol van een logopedist cruciaal geworden in het bevorderen van effectieve communicatie en taalontwikkeling. Maar hoe verloopt eigenlijk het proces van aanmelding tot behandeling bij een logopedist? In deze blog nemen we je stap voor stap mee in de wereld van logopedie, waarbij we ingaan op de procedures, de behandelingen en de zorgvuldigheid die wordt betracht met betrekking tot privacy en kwaliteitsverbetering.

1. Aanmelding en Verwijzing

Het proces begint met jouw aanmelding voor logopedie. Dit kan telefonisch, via e-mail of via de website van de logopediepraktijk. Het is belangrijk om te weten dat logopedie enkel op verwijzing van een arts plaatsvindt, zoals een huisarts, consultatiebureauarts, kno-arts of tandarts. Bij je aanmelding wordt gevraagd om de verwijzing tijdens de eerste afspraak te overhandigen of digitaal aan te leveren.

2. Intake en Anamnese

Een nieuwe fase begint met de eerste afspraak, die altijd begint met een intake of anamnese. Dit is het moment waarop de logopedist jou beter leert kennen en inzicht probeert te krijgen in het specifieke taal- of communicatieprobleem waar je hulp bij zoekt. Tijdens deze fase is het niet alleen een kennismaking tussen jou en de logopedist, maar ook een cruciale stap om de behandeling op maat te kunnen vormgeven.

3. Onderzoek en Behandelplan

Na de intake volgt het onderzoek. De duur van dit onderzoek is afhankelijk van de aard van het probleem en jouw eigen werktempo. De resultaten van het onderzoek worden met je besproken en op basis daarvan wordt een individueel behandelplan opgesteld. Dit behandelplan vormt de basis voor de komende sessies en legt de richtlijnen vast om het gewenste resultaat te bereiken.

4. De Behandeling

Een logopedische behandeling duurt gemiddeld 25 minuten en vindt normaal gesproken wekelijks plaats. Deze frequentie kan variëren afhankelijk van de situatie. De behandelingen kunnen plaatsvinden in verschillende settings, waaronder vrijgevestigde praktijken, gezondheidscentra en basisscholen. De keuze van locatie kan ook rekening houden met jouw voorkeuren. In sommige gevallen, bijvoorbeeld bij een aan huis indicatie, wordt de logopedie thuis aangeboden.

5. Behandelovereenkomst en Zelfstandig Oefenen

Een behandelovereenkomst wordt aangeboden om afspraken vast te leggen met betrekking tot de logopedische behandeling. Tijdens de sessies worden oefeningen gedaan die vervolgens thuis herhaald moeten worden om voortgang te stimuleren. Deze inzet is van belang om te meten of er vooruitgang wordt geboekt. Observatie en herhaaldelijk logopedisch onderzoek, meestal ongeveer een half jaar later, helpen deze vooruitgang te meten en evalueren.

6. Kwaliteitsverbetering en Privacy

De logopedisten blijven streven naar verbetering van hun dienstverlening. Dit wordt gedaan door voortdurende scholing, trainingen en deelname aan kwaliteitskringen. Alle logopedisten zijn ingeschreven in het kwaliteitsregister Paramedici, wat borg staat voor hun professionaliteit en competentie.

Privacy is van het grootste belang. De logopedist komt in aanraking met vertrouwelijke informatie en deze wordt met uiterste zorg behandeld. Het privacyreglement van de beroepsvereniging, de NVLF, wordt nauwlettend nageleefd. In lijn met de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) worden persoonsgegevens op een veilige en verantwoorde manier behandeld.

7. Klachtenrecht en Signalering van Huiselijk Geweld

Het klachtenrecht voor cliënten is vastgelegd in de Wet Klachtenrecht Cliënten Zorgsector, en de logopediepraktijk volgt hierbij de klachtenregeling van de NVLF. Binnen de zorgsector, waaronder logopedisten vallen, wordt van zorginstellingen en zorgmedewerkers verwacht dat ze huiselijk geweld en kindermishandeling signaleren en melden. Dit draagt bij aan een veilige en verantwoorde zorgomgeving voor iedereen.

In essentie is de weg van aanmelding tot behandeling bij een logopedist een gestructureerd proces waarbij persoonlijke aandacht en zorgvuldigheid centraal staan. Of het nu gaat om het oplossen van taalproblemen bij kinderen of het verbeteren van spraak bij volwassenen, logopedie speelt een waardevolle rol in het verrijken van de communicatie en het algehele welzijn van individuen.

Op zoek naar een logopedist die je kan ondersteunen? Neem dan een kijkje op de volgende locatiepagina’s.

Het bericht Een blik op de werkwijze van een logopedist verscheen eerst op De Spraakfabriek.

]]>
Het bevorderen van meertaligheid bij kinderen https://www.spraakfabriek.nl/het-bevorderen-van-meertaligheid-bij-kinderen/ Mon, 11 Sep 2023 08:49:42 +0000 https://www.spraakfabriek.nl/?p=6873 Meertaligheid bij kinderen komt steeds vaker voor in de hedendaagse wereld. Dit roept belangrijke vragen op voor ouders, zoals de keuze van de taal die je het beste kunt spreken met je kind of binnen het gezin. De juiste taalkeuze De keuze van de taal die je het beste kunt spreken met je kind is […]

Het bericht Het bevorderen van meertaligheid bij kinderen verscheen eerst op De Spraakfabriek.

]]>
Meertaligheid bij kinderen komt steeds vaker voor in de hedendaagse wereld. Dit roept belangrijke vragen op voor ouders, zoals de keuze van de taal die je het beste kunt spreken met je kind of binnen het gezin.

De juiste taalkeuze

De keuze van de taal die je het beste kunt spreken met je kind is een vraag die veel ouders bezighoudt. Er zijn diverse meningen en adviezen hierover, maar het eenvoudige antwoord luidt: “De taal die je het best met je kind kunt spreken is de taal waarin je bekwaam bent en je je comfortabel voelt.”

Duidelijke grenzen stellen

Het genot van meertaligheid bij kinderen is een onschatbaar voordeel. Het stimuleert de flexibiliteit, maar het vereist wel doordachte overwegingen. Welke talen beheers je goed? Welke talen zijn belangrijk om door te geven? Dit roept vragen op over de talen die binnen een gezin worden gesproken. Wat is de taal van de moeder? Wat is de taal van de vader? Welke taal wordt buiten het gezin gesproken? Welke taal wordt er binnen het gezin gebruikt en in welke context? Meertaligheid is geen hindernis, maar het is cruciaal om duidelijke grenzen te stellen over welke taal in welke situatie wordt gesproken.

Het belang van het goede voorbeeld

Kinderen zijn meesters in het nabootsen van hun omgeving en leren zo taal. Bij het meertalig opvoeden van kinderen is het van belang dat je een goed voorbeeld geeft in de taal die je zelf goed beheerst. Op die manier minimaliseer je toekomstige taalfouten bij kinderen. Als je bijvoorbeeld het Nederlands niet voldoende beheerst en dit thuis toch aanbiedt, is de kans groot dat je kind de taalfouten zal overnemen.

Het belang van de moedertaal

Het is daarom van groot belang dat opvoeders de thuistaal blijven aanbieden. Onderzoek toont aan dat een sterke moedertaal het leren van nieuwe talen vergemakkelijkt. Bovendien speelt de moedertaal een cruciale rol in de sociaal-emotionele ontwikkeling. In momenten van verdriet en emotie neigen mensen naar hun moedertaal. Wanneer kinderen meerdere talen beheersen maar niet voldoende bekwaam zijn, kan dit leiden tot frustratie omdat ze hun emoties niet adequaat kunnen uiten.

Het vermijden van taalmenging

Het mengen van talen komt vaak voor bij jonge kinderen en maakt deel uit van hun taalontwikkeling. Toch is het als opvoeder aan te raden hier niet aan mee te doen. Het is belangrijk om de uitingen in één taal correct te beantwoorden. Hierdoor geef je als opvoeder het juiste voorbeeld. Met een solide basis in de moedertaal is het gemakkelijker om woorden in andere talen te leren. Kinderen leggen sneller verbanden wanneer ze een woord of concept al in een andere taal kennen.

Bevorderen van meertaligheid

Er zijn verschillende manieren om meertaligheid te bevorderen, zelfs als je de taal niet volledig beheerst. Denk aan het afspelen van liedjes, het lezen van boekjes en het bekijken van filmpjes in een andere taal. Hierdoor kun je de schooltaal in de thuisomgeving introduceren. Het is tevens raadzaam om je kind in te schrijven bij een peuterspeelzaal, zodat het vroeg in aanraking komt met de Nederlandse taal. Dit biedt de mogelijkheid voor je kind om te spelen met leeftijdsgenoten en creëert een omgeving waarin taalrijkdom wordt gestimuleerd.

Positieve houding

Een positieve houding ten opzichte van de talen die je kind spreekt, is van groot belang om weerstand te voorkomen. Door een positieve houding aan te nemen, moedig je kinderen aan om open te staan voor nieuwe leerervaringen.

De invloed van school

Wanneer kinderen naar school gaan, wordt vaak de dominantie van de Nederlandse taal opgemerkt. Het Nederlands wordt dan de primaire taal van het kind. De thuistaal kan minder relevant lijken en minder aan bod komen. Het is echter essentieel om de thuistaal te blijven gebruiken, zelfs als de schooltaal een grotere rol gaat spelen. Dit is van belang voor effectieve communicatie met familieleden en behoud van culturele identiteit.

Taalontwikkelingsstoornissen

Als er achterstanden worden waargenomen in het Nederlands, is het voor logopedisten van belang om te weten hoe de ontwikkeling in de moedertaal verloopt. Een taalontwikkelingsstoornis (TOS) kan namelijk in beide talen voorkomen. Voor vergoeding van logopedie door de zorgverzekeraar is het noodzakelijk dat er sprake is van een stoornis in beide talen.

Conclusie

Meertaligheid bij kinderen is een waardevolle eigenschap die kinderen kunnen ontwikkelen. Het stimuleert flexibiliteit en biedt tal van voordelen. Bij het meertalig opvoeden van kinderen is het van belang om aandacht te besteden aan de talen die in het gezin worden gesproken, het goede voorbeeld te geven en een positieve houding aan te nemen. Door deze benaderingen te volgen, kun je de taalontwikkeling van je kind op een effectieve en zinvolle manier ondersteunen, wat leidt tot een verrijkte communicatie en emotionele expressie. Voor deze taalontwikkeling kun je ook terecht bij een van onze specialisten. Benieuwd wat wij voor je kind kunnen betekenen? Neem dan is een kijkje bij onze pagina ‘Logopedie voor kinderen‘.

Op zoek naar een logopedist die je kan ondersteunen? Neem dan een kijkje op de volgende locatiepagina’s.

Het bericht Het bevorderen van meertaligheid bij kinderen verscheen eerst op De Spraakfabriek.

]]>
Logopedie: verbinding, herstel en versterking van communicatie https://www.spraakfabriek.nl/logopedie-verbinding-herstel-en-versterking-van-communicatie/ Mon, 21 Aug 2023 12:40:26 +0000 https://www.spraakfabriek.nl/?p=6778 In onze complexe wereld is communicatie de sleutel tot interactie en begrip. Het vermogen om gedachten, gevoelens en ideeën te delen is een fundamentele menselijke behoefte. Helaas worden velen geconfronteerd met communicatieproblemen die hun vermogen om effectief te communiceren beperken. Gelukkig biedt logopedie een scala aan oplossingen voor deze uitdagingen. In deze blog duiken we […]

Het bericht Logopedie: verbinding, herstel en versterking van communicatie verscheen eerst op De Spraakfabriek.

]]>
In onze complexe wereld is communicatie de sleutel tot interactie en begrip. Het vermogen om gedachten, gevoelens en ideeën te delen is een fundamentele menselijke behoefte. Helaas worden velen geconfronteerd met communicatieproblemen die hun vermogen om effectief te communiceren beperken. Gelukkig biedt logopedie een scala aan oplossingen voor deze uitdagingen. In deze blog duiken we dieper in op wat logopedie inhoudt en wanneer het raadzaam is om de hulp van een logopedist in te schakelen.

Logopedie: Een Brede Benadering

Logopedie is een veelzijdige en holistische benadering van communicatieproblemen. Het omvat verschillende aandachtsgebieden die elk een cruciale rol spelen in ons vermogen om te communiceren. Deze aandachtsgebieden zijn taal, spraak, eten en drinken, stem, ademhaling en gehoor. Binnen deze gebieden werken logopedisten samen met mensen van alle leeftijden om hun communicatieve vaardigheden te verbeteren en te herstellen.

Taal: De Bouwsteen van Communicatie

Taal is de kern van menselijke communicatie. Een goede taalbeheersing is essentieel om gedachten en ideeën effectief over te brengen. Vroegtijdige interventie bij taalproblemen is van groot belang. Logopedie biedt ondersteuning bij diverse uitdagingen, waaronder taalontwikkelingsstoornissen, dyslexie en autismespectrumstoornissen. Zelfs kinderen met algemene ontwikkelingsachterstanden kunnen aanzienlijk profiteren van logopedische zorg. Bovendien richt logopedie zich op afasie en biedt het methoden voor ondersteunende communicatie.

Eten en Drinken: Meer dan Voeding

Eten en drinken zijn niet alleen van essentieel belang voor voeding, maar spelen ook een rol in onze sociale interacties. Logopedisten zijn betrokken bij het aanpakken van eet- en drinkproblemen bij alle leeftijden, variërend van baby’s tot volwassenen. Problemen kunnen variëren van overgangsproblemen bij het introduceren van vast voedsel tot het omgaan met verslikken, kauw- en slikproblemen. De expertise van logopedisten is van onschatbare waarde bij het herstellen van de kwaliteit van leven voor mensen met deze uitdagingen.

Stem: De Klank van Identiteit

Onze stem geeft karakter aan onze communicatie. Stemproblemen kunnen het gevolg zijn van fysieke oorzaken of onjuist stemgebruik. Logopedie biedt effectieve behandelingen voor stemproblemen, die de kwaliteit van de stem kunnen verbeteren of zelfs volledig herstellen. Mensen die veel vocaal werk verrichten, zoals sprekers en zangers, kunnen ook baat hebben bij logopedische begeleiding om hun stemgebruik te optimaliseren en overbelasting te voorkomen.

Ademhaling: De Kracht achter Spreken

Een gezonde ademhaling is cruciaal voor effectieve communicatie, maar voor sommigen is dit geen vanzelfsprekendheid. Logopedisten spelen een rol bij het aanpakken van ademhalingsproblemen die variëren van paniekaanvallen tot aandoeningen zoals COPD. Met gerichte ademhalingsoefeningen en technieken helpt logopedie individuen om gemakkelijker te spreken. Deze technieken zijn niet alleen nuttig voor communicatie, maar ook voor zang, spreken en zelfs sporten.

Gehoor: De Melodie van Interactie

Gehoor is een essentiële schakel in communicatie. Gehoorproblemen kunnen leiden tot het missen van waardevolle informatie. Logopedie biedt ondersteuning voor kinderen met gehoorproblemen, gericht op het aanpakken van spraak- en taalproblemen. Daarnaast kunnen kinderen met auditieve verwerkingsproblemen ook profiteren van logopedische interventie. Zelfs volwassenen die later in het leven doof of slechthorend worden, kunnen dankzij logopedie blijven communiceren met anderen.

Besluit: De Kracht van Verbinding

Logopedie is een bron van hoop, herstel en empowerment voor mensen met communicatieproblemen. Door zich te richten op verschillende aspecten van communicatie, biedt logopedie op maat gemaakte oplossingen die de kwaliteit van leven aanzienlijk kunnen verbeteren. Of het nu gaat om kinderen die hun eerste stappen zetten in de wereld van taal of volwassenen die hun stem opnieuw ontdekken na tegenslagen, logopedie bevordert de kracht van menselijke verbinding. Onthoud dat communicatie de sleutel is tot begrip, en logopedie opent deuren voor diegenen die een helpende hand nodig hebben om die sleutel om te draaien.

Op zoek naar een logopedist die je kan ondersteunen? Neem dan een kijkje op de volgende locatiepagina’s.

Het bericht Logopedie: verbinding, herstel en versterking van communicatie verscheen eerst op De Spraakfabriek.

]]>
Logopedie oefeningen voor thuis https://www.spraakfabriek.nl/logopedie-oefeningen-voor-thuis/ Tue, 15 Mar 2022 07:34:24 +0000 https://www.spraakfabriek.nl/?p=4263 Voor problemen op het gebied van taal, spraak, gehoor, adem, stem, mondgedrag, eten en drinken, lezen en schrijven ben je bij een logopedist op de juiste plek. Over het algemeen duren de logopedische behandelingen 25 minuten per week. Maar in die tijd lossen we de problemen vaak niet op. Daarom is het belangrijk om ook […]

Het bericht Logopedie oefeningen voor thuis verscheen eerst op De Spraakfabriek.

]]>
Voor problemen op het gebied van taal, spraak, gehoor, adem, stem, mondgedrag, eten en drinken, lezen en schrijven ben je bij een logopedist op de juiste plek. Over het algemeen duren de logopedische behandelingen 25 minuten per week. Maar in die tijd lossen we de problemen vaak niet op. Daarom is het belangrijk om ook thuis te oefenen en het geleerde in de praktijk toe te passen. Hoe kun je dit nu op een handige manier doen?

Thuis oefenen met taal:

Een ritueel dat elke morgen terugkeert, is het aankleden. Dan is het handig om gelijk met taal te starten. ‘Vandaag wordt het een koude dag en je hebt vandaag gym. Wat is handig om dan aan te trekken?’ Zo leert een kind meedenken over het uitkiezen van kleding en zinnen te vormen: ‘Als het koud is, kan ik het beste een dikke trui aandoen’. “Als je gym hebt kunnen we iets aantrekken wat makkelijk aan en uit gaat, want je moet jezelf omkleden”. Laat een kind ook de lichaamsdelen benoemen.

Bovendien kan een kind bij het tafeldekken meehelpen en gelijk met taal oefenen. ‘Hoeveel borden moet ik meenemen als papa, mama, Jacqueline, Marco en jij samen eten?’ Of mama of papa geven een oefening voor het vergroten van het taalbegrip: “Neem maar 2 lepels, een mes en een beker mee”.

Daarnaast kun je oefenen met de term ‘bestek’: bij het eten van brood heb je geen lepel nodig, maar wel als je de suiker in de thee wilt doorroeren. “Waar is een vork voor nodig?” en “wat kun je met een mes?”. Onderweg naar school kom je vaak verschillende vervoersmiddelen tegen die jullie kunnen benoemen.  Een andere mogelijkheid is het spelen van het spelletje: ‘Ik zie, ik zie, wat jij niet ziet’. Hierbij oefen je de kleuren en voorwerpen. Bij kleuters kun je ook de richtingen ‘links’ en ‘rechts’ meenemen in dit spel.

Voorlezen:

Voorlezen is een essentieel onderdeel in de bevordering van de taalontwikkeling en het vergroten van het leesplezier van kinderen. Daarbij gaat het niet alleen om het lezen zelf, maar ook om het praten over het boek. Voor je een boek gaat lezen, bekijk je met elkaar het boek en bespreek je waar het boek over zou kunnen gaan.

Tijdens het lezen is het goed om te checken of de kinderen alle woorden begrijpen. Onbekende woorden kunnen met een voorbeeld worden uitgelegd of laat het woord via een afbeelding via google zien, zo blijft het nieuwe woord beter “hangen”. Na het lezen van het verhaal kun je met de kinderen bespreken of hun voorspelling over het boek klopte. Daarnaast mogen de kinderen vertellen wat het probleem was in het verhaal, hoe het werd opgelost en wie de belangrijkste personen waren.

Je tong op de juiste plek:

En als je nu geen taalbehandeling volgt, maar een behandeling voor het aanleren van een correcte slik? We beginnen dan vaak met het plaatsen van de tongpunt op het juiste plekje in je mond zoals dit door de logopedist is aangegeven. Dit kan een kind oefenen tijdens een moment waarop hij of zij bijvoorbeeld luistert naar het voorlezen of tijdens het kijken van een filmpje. Daarbij kan gelijk de lipsluiting getraind worden. Het klakken kun je oefenen tijdens een douchebeurt of onderweg naar school. Eten en drinken doen we elke dag een paar keer. Zo zijn er genoeg momenten te kiezen om stil te staan bij het oefenen met de juiste slik.

Als er meerdere kinderen uit een gezin dezelfde klachten hebben, kan het motiverend werken om samen te oefenen.

Toch liever op locatie aan de slag. De spraakfabriek is aanwezig op de volgende locaties:

Het bericht Logopedie oefeningen voor thuis verscheen eerst op De Spraakfabriek.

]]>
Wanneer beginnen kinderen met praten? https://www.spraakfabriek.nl/wanneer-beginnen-kinderen-met-praten/ Fri, 25 Feb 2022 15:28:44 +0000 https://www.spraakfabriek.nl/?p=4210 In de eerste paar jaar na de geboorte maakt een kind veel stappen. Het kind ontwikkelt zich van een baby die veel hulp nodig heeft naar een schoolgaande kleuter. De taalontwikkeling gaat normaalgesproken in deze periode ook erg vlot. In deze blog nemen we jullie in vogelvlucht mee in de taalontwikkeling van een kind gedurende […]

Het bericht Wanneer beginnen kinderen met praten? verscheen eerst op De Spraakfabriek.

]]>
In de eerste paar jaar na de geboorte maakt een kind veel stappen. Het kind ontwikkelt zich van een baby die veel hulp nodig heeft naar een schoolgaande kleuter. De taalontwikkeling gaat normaalgesproken in deze periode ook erg vlot. In deze blog nemen we jullie in vogelvlucht mee in de taalontwikkeling van een kind gedurende de eerste paar jaar.

0-1 jaar

Vanaf het moment dat het kind geboren is probeert het kind zich duidelijk te maken door te huilen. In de eerste paar maanden is huilen een manier om bijvoorbeeld duidelijk te maken dat de baby honger heeft. Geleidelijk gaat het kind experimenteren met verschillende geluiden. Vaak klinken deze geluiden als een doffe e. Op deze jonge leeftijd luistert het kind naar zijn omgeving en kopieert deze geluiden.

Vanaf zeven maanden komt het kind in de zogenoemde brabbelfase: dadada, mamama, papapa. Voor de omgeving lijkt het soms alsof het kind zijn eerste woorden zegt. Echter is het vaak nog te vroeg voor het eerste woordje. Het kind ontdekt dat hij de aandacht van zijn omgeving kan krijgen door te brabbelen, maar een talige boodschap zit er niet achter.

Vanaf 8 maanden zie je dit steeds meer. Het kind ontdekt een actie-reactie spel. De kinderen zoeken bijvoorbeeld troost of weigeren om een activiteit uit te voeren. Daarnaast gaat het kind zwaaien, nee schudden of wijzen om zich duidelijk te maken.

1-1,5 jaar

Rond de eerste verjaardag maakt een kind de overstap van brabbelen naar betekenisvol spreken. Wanneer de overstap plaatsvindt is verschillend per kind. Sommige kinderen laten hun eerste woord al voor hun eerste verjaardag horen, terwijl andere kinderen 18 maanden oud zijn. In het begin maakt het kind gebruik van zogenoemde eenwoordszinnen. Het kind kent ongeveer 10 tot 20 woorden die verwijzen naar mensen, voorwerpen of activiteiten in het hier en nu. Naast de eenwoordszinnen maakt het kind zich ook nog veel duidelijk met gebaren door te wijzen, iets weg te duwen of nee te schudden.

1,5-2 jaar

In deze periode kent het kind steeds meer woorden. Het kind praat in kindertaal, waarbij de woorden bijvoorbeeld worden ingekort (bijvoorbeeld ‘toon’ i.p.v. telefoon).  Wanneer het kind ongeveer 50 woorden kent gaat de taalontwikkeling steeds sneller. De eenwoordszinnen worden uitgebreid naar tweewoordszinnen, bijvoorbeeld ‘mama fiets’.

2-3 jaar

Een kind gebruikt steeds meer taal om gesprekken te voeren. Daarnaast leert een kind steeds meer nieuwe woorden en de zinnen worden uitgebreid tot drie, vier of vijf woorden. ‘Mama auto’ wordt nu bijvoorbeeld uitgebreid met ‘mama auto rijden’. Het kind oefent met alle nieuwe woorden en taalregels. Aangezien het kind zoveel experimenteert met de taalregels kan je vaker taalfouten horen. Dit is juist een goed teken! Dit komt doordat het kind zoekende is naar nieuwe taalregels. De gesprekken worden langer. Daarnaast vertelt het kind soms korte verhalen. Deze korte verhalen zijn nog erg onsamenhangend.

3-4 jaar

Een kind van deze leeftijd heeft al hele gesprekken. Zijn omgeving hoeft hem bijna niet meer te helpen om zich duidelijk te maken. De grammaticale structuur is vaak nog erg anders dan de volwassen grammatica. Het zijn vaak korte zinnen, waarbij de woorden niet altijd in de juiste volgorde worden geplaatst. Taal wordt steeds meer een manier om mee te denken, te leren en te fantaseren.

Op zoek naar een logopedist die je kan ondersteunen? Neem dan een kijkje op de volgende locatiepagina’s.

Het bericht Wanneer beginnen kinderen met praten? verscheen eerst op De Spraakfabriek.

]]>