0180-428690 info@spraakfabriek.nl

Spraak bij volwassenen

Spraak bij volwassenen

Praten is een belangrijke manier om contact te maken. Ervaar je problemen met spreken dan kan dat als een belemmering voelen. Zowel op je werk als in de privé-sfeer. Spraakproblemen kunnen zelfs invloed hebben op je algemene ‘welbevinden’. Het is vervelend als je vermoeidheid, schaamte of frustratie moet voelen omdat je je niet goed kunt uitdrukken.

Herken je een van de onderstaande situaties?
  • Je bent slecht verstaanbaar voor je omgeving.
  • Je spreektempo is hoog of je hebt articulatieproblemen.
  • Je spreekt kaakgeklemd of binnensmonds.
  • Je hebt problemen met communiceren na een neurologische aandoening (bijvoorbeeld een herseninfarct of -aandoening).

 

Vraag direct ons advies

aanmelden

 

Problemen met spraak bij meerderjarigen

Door snel en onduidelijk spreken (broddelen), spreken met de tong tussen de tanden (interdentaal spreken) en het niet of moeilijk kunnen uitspreken van bepaalde klanken (articulatieproblemen) kan je slecht verstaanbaar zijn voor je omgeving. Andere spraakproblemen bij volwassenen zijn nasaliteit, binnensmonds of kaakgeklemd spreken, mondfunctie- of kaak-gewrichtsklachten.
 Stotteren houdt in dat je klanken en woorden herhaalt of verlengt.

Wat doet de logopedist bij spraakproblemen

Logopedisten signaleren, onderzoeken en behandelen stoornissen op het gebied van adem, stem, spraak, taal, gehoor, eten en drinken en mondgedrag. Bij spraakproblemen bij volwassenen begeleidt de logopedist in de zoektocht naar technieken om de vloeiendheid in het spreken te bevorderen. 
Ook voor beter leren spreken in het openbaar en het optimaliseren van je uitspraak kun je bij de logopedist terecht. Twijfel je of dat logopedie nodig is? Bedenk dan hoeveel last je ervaart van je spraakprobleem. Logopedie kan zinvol zijn voor jongvolwassenen, volwassenen en ouderen.

Spraakproblemen na een hersenaandoening

Na een herseninfarct of hersenaandoening kun je moeite hebben met spraak en taal. Problemen op het gebied van spraak worden dysartrie genoemd. Hierbij is de spraak onduidelijk. Ook kan de stem veranderd zijn en er kunnen zich problemen voordoen op het gebied van slikken. Een logopedist kan je helpen de communicatie met de omgeving te optimaliseren.

Kiezen voor logopedie voor volwassenen bij de Spraakfabriek

Je kunt via de huisarts, een arts-specialist, een tandarts of een tandarts-specialist een verwijzing vragen en naar ons toe komen. Logopedie zit in het basispakket en wordt vergoed door de zorgverzekeraar. 
Bij de Spraakfabriek bieden we op professionele wijze algemene en specialistische logopedische zorg van de hoogst haalbare kwaliteit. Voor volwassenen stemmen wij onze logopedische behandeling zoveel mogelijk af op jou, als persoon. Je dagelijkse praktijk, het (toekomstige) beroep, je interesses. Dat vinden wij belangrijk. Bovendien is de behandeling zo een stuk aangenamer. En daardoor boeken we vaak goede resultaten.

 

Vraag direct ons advies

aanmelden

 

Stotteren bij volwassenen

Stotteren wil zeggen dat je niet vloeiend praat. Dat maakt het lastiger om jezelf uit te drukken. En niet altijd is er begrip vanuit de omgeving. Als je stottert kun je hierdoor belemmering in je communicatie met anderen ervaren, zowel in werk- als privé-situaties. Spraakproblemen kunnen ook invloed hebben op je algemene ‘welbevinden’: je vermijdt bepaalde situaties of woorden en voelt je niet op je gemak.

Herken je (één van) de onderstaande situatie(s)?
  • Stotter je?
  • Ervaar je problemen in het communiceren door het stotteren?
  • Herhaal je klanken en woorden?
  • Belemmert het stotteren je tijdens het spreken?

Spraakprobleem stotteren

Spraak is de manier om je verstaanbaar te maken. Bij stotteren worden klanken en woorden herhaald, verlengd of er treedt een blokkade op in het spreken. Dat kan de communicatie met iemand anders ernstig verstoren. 
Stotteren kan meer met zich meebrengen dan moeite met spreken. Denk aan meebewegingen in het gezicht, verstoring van de adem, transpireren en spanning. Er zijn ook minder zichtbare en hoorbare symptomen, zoals het vermijden van bepaalde situaties, klanken of woorden, gebrek aan zelfvertrouwen en angst om te spreken. 
Je kunt op latere leeftijd gaan stotteren. De aanleiding hiervoor is niet zelden een plotseling optredend emotioneel trauma, zoals het overlijden van een geliefde of een ongeluk.

Wat doet de logopedist bij stotterende volwassenen?

Logopedisten signaleren, onderzoeken en behandelen stoornissen op het gebied van adem, stem, spraak, taal, gehoor, eten en drinken en mondgedrag. Volwassenen die gaan stotteren doen er goed aan snel een logopedist te raadplegen om de oorzaken te analyseren en eventueel behandeling te starten. De logopedist kan je technieken leren waardoor je je spraak beter onder controle krijgt en vloeiender spreekt.

Je kunt ons vinden in onder andere de volgende regio’s:

Kiezen voor logopedie bij de Spraakfabriek

Stotteren kan de communicatie met anderen flink minder aangenaam maken en voor een gevoel van onbehagen zorgen. Dan is het tijd om ons advies te vragen. Je kunt via de huisarts, een arts-specialist, een tandarts of een tandarts-specialist een verwijzing vragen en naar ons toe komen. Logopedie zit in het basispakket en wordt vergoed door de zorgverzekeraar. 
Bij de Spraakfabriek zijn logopedisten werkzaam die op professionele wijze algemene en specialistische logopedische zorg van de hoogst haalbare kwaliteit bieden. Voor volwassenen stemmen wij onze logopedische behandeling zoveel mogelijk af op jou, als persoon. Je dagelijkse praktijk, het (toekomstige) beroep, je interesses. Dat vinden wij belangrijk. Bovendien is de behandeling zo een stuk aangenamer. En daardoor boeken we vaak goede resultaten.