0180-428690 info@spraakfabriek.nl

Gehoor bij volwassenen

Gehoor bij volwassenen

Toegeven dat je minder (goed) hoort, is voor niemand leuk. Of het nu door ouderdom, ziekte of lawaaibeschadiging komt dat je last krijgt van slechthorendheid of doofheid, je bent je er bewust van dat er verlies van gehoor optreedt. En dat je daardoor minder goed kunt communiceren. Omdat logopedie over communicatie gaat, helpt de logopedist je ook bij gehoorproblemen.

Herken je de volgende zorgen:
  • Heb je problemen met communiceren vanwege gehoorproblemen?
  • Heb je moeite met spraakafzien (liplezen)?

Slechthorendheid en doofheid

Hoe je hoort, beïnvloedt je reactie. Als je iets niet helemaal verstaan hebt, wordt communiceren lastiger. Je vraagt om te herhalen, misschien zelfs meerdere keren, of mist delen van een gesprek. Zeker in een lawaaiige omgeving of bij meerdere gesprekspartners kan het zijn dat je onvoldoende meekrijgt wat er gezegd wordt. Kortom, er ontstaan problemen in de communicatie met iemand anders, in het zelfstandig functioneren en misschien zelfs op je werk. Slechthorendheid bij volwassenen kan ontstaan na een ongeval, een infectieziekte, het gebruik van bepaalde medicijnen of door lawaaibeschadiging. Maar de grootste oorzaak is slijtage van het slakkenhuis.

Wat doet de logopedist bij gehoorproblemen

Logopedisten signaleren, onderzoeken en behandelen stoornissen op het gebied van adem, stem, spraak, taal, eten en drinken, mondgedrag en gehoor. Logopedie gaat over communicatie en daarom valt ook gehoor daaronder. Wanneer iemand op latere leeftijd doof wordt, begeleidt de logopedist de nieuwe situatie. Soms is het mogelijk om met een hoortoestel nog wat te horen, maar dit is vaak niet genoeg om spraak goed te verstaan. Daarom zal de logopedische behandeling zich vooral richten op specifieke hoortraining, (hernieuwde) aandacht voor de uitspraak en spraakafzien (liplezen).

Aan de slag gaan bij ons? Je kunt ons onder andere in de volgende locaties vinden:

Kiezen voor logopedie bij de Spraakfabriek

Slechthorendheid of doofheid kan de communicatie met anderen flink lastiger maken en voor een buitengesloten gevoel zorgen. Dan is het tijd om ons advies te vragen. Je kunt via de huisarts, een arts-specialist, een tandarts of een tandarts-specialist een verwijzing vragen en naar ons toe komen. Logopedie zit in het basispakket en wordt vergoed door de zorgverzekeraar.

Bij de Spraakfabriek werken logopedisten die op professionele wijze algemene en specialistische logopedische zorg van de hoogst haalbare kwaliteit bieden. Voor volwassenen stemmen wij onze logopedische behandeling af op jou, als persoon. Je dagelijkse praktijk, het (toekomstige) beroep, je interesses. Dat vinden wij belangrijk. Bovendien is de behandeling zo een stuk aangenamer. En daardoor boeken we vaak goede resultaten.