0180-428690 info@spraakfabriek.nl

Eten en drinken bij volwassenen

Problemen met eten, drinken en slikken bij volwassenen

Eten en drinken lijkt natuurlijk vanzelfsprekend. Toch ontstaan er soms problemen, ook op latere leeftijd. Dat heeft niet alleen lichamelijke gevolgen, zoals verslikken of ongewenst gewichtsverlies. Je kunt er ook sociale hinder van ondervinden. Problemen met eten, drinken of slikken kunnen het plezier van gezelschap of dineren in een restaurant aardig bederven.



Heb je moeite met eten en drinken door stress of angst? Of ontstonden er problemen na een neurologische aandoening, zoals een herseninfarct?

Herken je de volgende zorgen:
  • Je hebt moeite met eten en drinken
  • Het lukt je niet om uit een beker te drinken
  • Je vindt het lastig om van een lepel te eten
  • Je slikt verkeerd
  • Je wilt bepaalde vaste stoffen niet eten

Slikproblemen na hersenletsel of een zenuwaandoening


Eten, drinken en slikken kun je al je hele leven gedaan hebben, door veranderingen in de structuur van de mond, keel of strottenhoofd kan er een eet- of slikstoornis ontstaan. Hersenletsel (bijvoorbeeld door een infarct of ongeval) of een zenuwaandoening (bijvoorbeeld MS, Parkinson of ALS) veroorzaken plaatselijke beschadigingen of problemen in de aansturing van de spieren. Dat maakt onder andere slikken moeizamer.

Eet- of slikstoornissen hebben ook lichamelijke gevolgen. Denk aan frequent verslikken, moeite met kauwen of gewichtsverlies. Daarnaast zijn er ook vaak sociale problemen. Het plezier in eten en drinken of de zin om uit (eten) te gaan kunnen verminderen.

Wat doet een logopedist bij eet- en slikstoornissen?


Logopedisten constateren, onderzoeken en behandelen stoornissen op het gebied van adem, stem, spraak, taal, gehoor, eten en drinken en mondgedrag. Bij eet-, drink- en slikproblemen doet de logopedist eerst onderzoek om de oorzaak vast te stellen. De logopedist observeert bijvoorbeeld tijdens de maaltijd hoe het eten en drinken gaat.

Afhankelijk van de wensen en/of problemen richt de behandeling zich op bijvoorbeeld het verminderen van het risico op verslikken, het verbeteren van de vaardigheden of het terugbrengen van plezier in eten en drinken. De logopedist kan compensatiestrategieën aanleren of oefeningen geven om specifieke spieren te trainen. Ook krijg je advies over je houding, de bereiding van het voedsel en de wijze van aanbieden.
Eventueel werken we voor de behandeling samen met andere medische disciplines zoals een KNO-arts of diëtist.

Kiezen voor logopedie bij de Spraakfabriek

Eten en drinken is niet alleen noodzakelijk, het is ook een sociale aangelegenheid. Ervaar je dus problemen of verminderd plezier bij het nuttigen van een maaltijd, dan is het tijd om ons advies te vragen. Je kunt via de huisarts, een arts-specialist, een tandarts of een tandarts-specialist een verwijzing vragen en naar ons toe komen. Logopedie zit in het basispakket en wordt vergoed door de zorgverzekeraar. 
Bij de Spraakfabriek werken logopedisten die op professionele wijze algemene en specialistische logopedische zorg van de hoogst haalbare kwaliteit bieden. Voor volwassenen stemmen wij onze logopedische behandeling af op jou, als persoon. Je dagelijkse praktijk, het (toekomstige) beroep, je interesses. Dat vinden wij belangrijk. Bovendien is de behandeling zo een stuk aangenamer. En daardoor boeken we vaak goede resultaten.

Benieuwd hoe wij je nog verder kunnen helpen? Bekijk dan één van onze volgende locatiepagina’s: